TUDÁSTÁR
 
 
 
Összegyűjtöttünk néhány cikket és videót, ami a fenntartható életmóddal foglalkozik. Szeretettel ajánljuk időnként bővülő csokrunkat! 
 
Elsőnek itt van 11 videó Annie Leonardtól, a fenntarthatóság amerikai szószólójától. Érthetően, viccesen foglalja össze rövid kis filmjeiben, hogy mi a baj a fogyasztás alapú társadalmunkkal.
 

A megosztás alapú gazdaság magyar és európai helyzetéről is született cikk. Igaz már 3 éves, de azóta kb. mi vagyunk az első jelentős újdonság. Persze nem csak tárgyakat lehet megosztani, hanem például az útiköltséget vagy a kanapédat, ahogy azt a Telekocsi mozgalmak és a Coachsurfing bebizonyította.
 
De miért is  csökkentsük fogyasztásunkat? Azaz, miért vizsgáljuk meg, hogy mi felesleges és mi szükséges az életünkben, legyen az tárgy vagy szokás? A kérdés elméleti hátterét jól összefoglalja a Messzelátó Egyesület oldalán olvasható írás.  A dolog gyakorlati részét pedig remekül szemléltei a cipőgyártás történetével foglalkozó cikksorozat, amit a Tudatos Vásárlók Egyesülete mutat be. Ez sajnos nem csak a cipőkre vonatkozik, hanem szinte minden használati tárgyunkra, sőt, bizonyos élelmiszerekre is. Érdemes körbenézni a TVE oldalán, vagy rákeresni az interneten a 'sweatshop magyarul' kifejezésre és rögtön kiderül, hogy nem csak munkások élnek rabszolga sorban, hanem a gyártás során használt vegyszerek a természetet, sőt a ruhák tulajdonosait is veszélyeztethetik.
 
Persze ezen az egészen most rögtön nem fog az segíteni, ha vásárlás helyett kölcsön veszel valamit, például egy hátizsákot vagy egy fúrót, de útjára indul egy szemléletváltás. Elkezdődik egy folyamat, ami a fogyasztói gondolkodásmód megváltozásához vezet és igényt támaszt valami másra, ami fenntarthatóbb. Erre már van jó példa itthonról is: a 2004-ben hivatalossá vált Critical Mass mozgalom eredményeként ma vannak kerékpárutak a fővárosban és több ezren közlekednek bringával. Tehát van lehetőség a változásra, csak át kell gondolni szokásainkat és benyújtani az igényeinket. Szerencsére ez az ipar, és a kereskedelem szépsége: amire igény van, azt gyártják, árulják.
 
Azt, hogy hol tartunk és mennyit használunk föl a Föld természeti erőforrásaiból, kiszámolhatjuk a Ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével.
 
 
 
Ajánlunk néhány honlapot, ahol tovább lehet böngészni a fenti témában: